Hur skyddas domännamn?

Ett domännamn är otroligt viktigt idag. Det är ju namnet på din hemsida. Ett företag som har ett specifikt namn vill ju använda det som adress till sin hemsida. Då gäller det att skydda namnet för i princip så kan andra komma före och ta samma namn och bygga annan sajt med det.

Är domännamn en rättighet?

Det finns regler som reglerar hur du kan använda domän för ditt företag men det är viktigt att förstå att domännamn inte är en immateriell rättighet. Det ses snarare som en immateriell resurs. På grund av detta så omfattas inte domännamn av lagstiftningen för immateriella rättigheter. Det finns istället separat lagstiftning att använda sig av vid en stöld av domännamn.

Varför har vi förlorat vårt domännamn?

Ett domännamn kan gå förlorat på flera sätt. Det är inte helt ovanligt att företag upptäcker att någon har tagit det tänkta domännamnet och byggt en annan sajt med adressen. Vanligast är kanske att du inte inser att du bör köpa domännamnet så snart som du har skapat ditt bolag. Om det är ett namn som andra kan vara intresserade av så är det inte alls säkert att det kommer att finnas kvar om några veckors tid.

Andra orsaker till att någon annan registrerat ditt domännamn är:

  • Du glömde att förnya namnet och då kan det säljas till någon annan
  • Du har bytt email och får inte påminnelser från hostingföretaget om att förnya domännamnet
  • Någon har stulit ditt domännamn för att du inte skyddat det på rätt sätt

Oavsett vad anledningen är så ligger lösningen i att förstå hur du ska skydda ditt domännamn och hur du ska förvalta det. Dessutom bör du vara medveten om vad som krävs för att hitta det bästa domännamnet för din verksamhet.

Med DNS så kan du säkra att ditt domännamn går till rätt IP-adress. Det finns också något som heter DNSSEC som är ett tilläg för säkerhet som gör att det inte går att manipulera med systemet för domännamn. På så vis går det inte att norpa ditt domännamn.

Var också medveten om att mejl som kommer till dig om flytt av domännamn kan komma från pirater som gör detta för att få information från dig. Information som de sedan kan använda för att stjäla ditt domännamn!