Vad står domännamnet .io för?

Du har kanske upptäckt att många svenska sajter har ett domännamn med .io, men vad står egentligen detta för? IO står för input/output och det här är ett av favoritdomänen under senare år. Det är särskilt nya it-företag som använder sig av .io för sina sajter.

Domänen .io är officiellt domänen för Brittiska territoriet i Indiska Oceanen. Det går att använda för vilken sajt som helst och vi kan se att det har poppat upp en hel del spelsajter med denna adress. Faktum är att domänet har diskuterats i nyheter under senare år vilket beror på Chagosöarna.

Ögruppen är ockuperad av Storbritannien och detta har fördömts av FN med rekommendationen att Storbritannien bör överlämna öarna till Mauritius. Vad har detta med .io domäner att göra undrar du? Jo, om Storbritannien bestämmer sig för att gå i enlighet med FNs rekommendationer så kan administrationen av .io-domäner bli svajjig. Det blir helt enkelt svårt att säga hur det kommer att gå fortsatt innan vi vet vem som tar över administrationen och hur.