Hur väljer vi ett domännamn?

Ett domännamn är mycket viktigare än vad man kan tro. Dels så handlar det om att göra det uppenbart med namnet på en hemsida vad den handlar om. Dels så handlar det om att visa sökmotorer vad som kan förväntas finnas på sajten. Det är viktigt med en tydlig relevans mellan domännamnet och det som finns på hemsidan.

Domännamn med tanke på innehållet

När du bygger en hemsida som i grund och botten är ett visitkort för ett företag så är det bra att försöka få namnet som företaget har som domän. Många gånger är detta enkelt då företaget har ett unikt namn. Men om det är svårt att hitta ett vettigt domän med det exakta namnet kanske du får se på förkortningar.

Eller så kan du kika på .io domän eller kanske .info för att se om namnet är tillgängligt på detta vis. När innehållet är företagets visitkort online så kan det vara bättre att göra på detta vis hellre än att ta ett namn som inte riktigt hänger ihop med företagsprofilen.

När en hemsida är en blogg eller har ett specifikt ämne som fokus så kan det vara klokt att försöka använda ett namn som beskriver detta. Många väljer att se på uttryck som används ofta i sökmotorer för att sedan se om dessa uttryck finns tillgängliga som domännamn. Då får du ju även ett namn som hänger ihop med orden som används i sökmotorer för ämnet och det är ett stort plus.

Viktigt att skydda ett domän

När du väl har funnit ett domännamn som passar bra är det viktigt att skydda det. Särskilt om du har turen att hitta något som precis blivit ledigt och som passar perfekt för din sajt. Lär dig mer om hur du kan säkra att du inte förlorar namnet eller att det blir stulet.

Kan du inte välja ett ovanligt namn?

Det är klart att du som visionär kan använda ett ovanligt namn. När Google lanserades så var det väl inte alla som tyckte att det var ett bra val. Om du känner att du har ett namn för ditt bolag och din hemsida som med tiden kommer att jobbas in så är det absolut värt att satsa på det. Det är ditt val!