Måste det vara ett .se domän?

Om det är viktigt för dig att din hemsida har en tydlig koppling till Sverige så kan det vara viktigt att den har ett .se domän. Men idag finns det en rad olika ändelser som inte alls är omöjliga för en svensk sajt. Vi ser till exempel många svenska hemsidor inom it-branschen som har domännamn med .io som ändelse. Ett annat exempel är alla sajter som slutar på .info och .nu och som inte känns främmande för svenska marknaden på grund av det.

Finns det fördelar med ett .se domän?

Nu ska det sägas att det finns vissa fördelar med ett .se domän. Det är ju inte för inte att denna ändelse gör att domänet anses vara ett toppdomän och att domänpriset blir lite högre än för ändelser som .domain och liknande. Den enklaste anledningen till att det kan vara smart att välja .se är att många automatiskt tänker att det ska vara denna ändelse.

Om de kommer ihåg namnet på din sajt så blir det lätt att skriva in det namnet och lägga till .se. Det kan vara svårare att komma ihåg att det skulle vara något annat. Sedan är det förstås så att en lokal svensk verksamhet får en tydligare svensk förankring med ett .se domän. Det kan ha viss betydelse för marknadsföringen av sajten.