Varför har olika domänändelser olika pris?

Om du väljer ett domännamn med ändelsen .xyz så kan det kosta några kronor medan ett .com eller .se domän kan gå på flera hundra kronor. Varför är det så stor skillnad på priser för domän? Det finns flera saker som spelar in. Du kan till exempel välja ett .io domän till ett hyffsat pris men frågan är om du verkligen vill att din sajt ska heta på det sättet.

Låt oss ta en titt på saker som påverkar priset…

Det finns ändelser som är populärare

Det råder inga tvivel om att ett domännamn som slutar med .se anses vara svenskt. Det kan innebära att det tas på större allvar än ett domännamn som slutar på .xyz. Om du ska slå upp en hemsida för ditt företag så vill du ju att din adress till hemsidan ska avspegla att det är en seriös verksamhet. Då är det som regel så att ändelser som .se eller .com är bästa valet.

Detta vet företagen som säljer domän om. Efterfrågan styr priset och därmed kostar det mer med .se och .com domäner.

När någon äger det domän du vill ha

När du har bestämt dig för ett domännamn så kanske du upptäcker att det inte är tillgängligt. Det kan dock vara så att det går att köpa av den som äger det. Då blir det förstås mycket dyrare än om du hade köpt det av ett webbhotell som säljer domännamn.

Det är inte alls ovanligt att folk köper bra domännamn för att sälja de dyrt vid senare tillfälle. Här är det svårt för dig att göra något åt priset. Det kan bli väldigt dyrt för attraktiva domännamn!

Det bästa är att försöka hitta ett domännamn som inte redan är köpt av någon annan om du vill få det till ett lägre pris. Sedan kan du ju ponera att låta namnet sluta på .info eller .nu för att det ska bli lite billigare.

Du kan få rabatter men också få betala för tjänster

Det kan förstås vara så att webbhotell erbjuder rabatter för domännamn. Ibland kanske du till och med kan få det gratis som en present för att du köper ett hostingpaket. Men var medveten om att det ändå kan bli dyrare då du får betala mer för skydd av domännamn och annat.

Toppdomäner kostar mer

Det finns så kallade toppdomän som till exempel .com och dessa kostar mer. Du ser snabbt vilka domän som räknas som toppdomän då du söker efter lediga domäner.

Ta bara en titt på denna bild så ser du hur ett populärt ord som hunden prissätts på Loopias webbhotell: