Varför är domännamn inte gratis?

Ett domännamn har ett värde. Det är det enkla svaret på frågan varför domän inte kan vara gratis. I och med att namnet på en hemsida kommer att påverka en massa saker som hur det går med marknadsföring och försäljning online så finns det en konkurrens om domäner.

Vad ett domän kostar beror på flera saker. Alla domännamn är inte lika populära. Det kostar mer med .com och .se än med .info. Det du betalar är en registreringsavgift som även täcker vissa tekniska kostnader. I och med att företaget som säljer domännamnet till dig kommer att stå för de tekniska kostnaderna så kan det ju inte vara gratis.

Priser för domännamn är bra för dina möjligheter

Det finns faktiskt en stor fördel med att domän kostar pengar. Om de hade varit gratis hade ju folk kunnat bunkra upp med hur många som helst. Detta går inte att göra såvida du inte har obegränsade resurser för att köpa vilket domän som helst.

Därmed kan vi se att kostnaden för domän faktiskt dämpar risken för att folk skaffar hur många domän som helst för att sedan sälja rätten till dem. Dessutom blir aktiviteten omkring domän säkrare då du betalar för tjänsten. Du kan till exempel få domänskydd och mer som är viktigt för att driva en trygg sajt.